„Împreună pentru un internet mai bun!” este tema din acest an.
În acest context, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău îndeamnă toți participanții să devină pro-activi, să contribuie la dezvoltarea aspectelor pozitive ale Internetului, la creșterea gradului de conștientizare pentru un Internet mai bun și mai sigur, în care tehnologiile sunt folosite în condiții de siguranță, într-un mod responsabil, critic și creativ.

Astfel, în perioada 08-12 februarie 2021, în instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal publice și private se vor desfășura activități de promovare a utilizării Internetului într-un mod util şi sigurAcestea vor include activități de informare pentru elevi, cadre didactice, părinți, în cadrul cărora vor fi prezentate subiectele:

  • Neticheta;
  • Riscurile utilizării internetului prin plasarea conținutului cu caracter personal,
  • Expunerea relațiilor din cadrul familiei,
  • Pericolul grooming-ului,
  • Cyberbullying-ului,
  • Explorarea sigură a Internetului,
  • Gestionarea situațiilor neplăcute etc.

În scopul colaborării, la nivel de instituție, pot fi invitați la activitățile desfășurate (prin conexiune online) reprezentanți ai CRAP și SAP, Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Centrului de Guvernare Electronică, Direcția Securitate Publică al IGP, Centrului Internațional „La Strada”, reprezentanți ai organizațiilor obștești active în domeniul protecției drepturilor copilului în spațiile virtuale, precum și reprezentanți ai companiilor furnizoare de servicii Internet etc.

De asemenea, în contextul Zilei Europene a Siguranței pe Internet, în colaborare cu CI ”La Strada”, este lansat concursul „Împreună, pentru un Internet mai bun!”.

Concursul are scopul de a încuraja participarea elevilor în promovarea siguranței online.

Detalii și condiții cu privire la modul de participare la concurs pot fi accesate pe pagina https://www.facebook.com/groups/263462624343218.

Termenul limită de depunere a dosarului este 2 martie 2021.

Totodată, în contextul Zilei Europene a Siguranței pe Internet, CI „La Strada”, începând cu astăzi, 09 februarie 2021, va desfășura un șir de evenimente pentru cadre didactice și părinți la tema siguranței copilului în mediul online:

  1. 09 februarie 2021, ora 16:00webinar pentru cadrele didactice de la treapta primară. Evenimentul are scopul de a prezenta unele resurse didactice, metode de abordare a părinților și subiecte ce necesită a fi discutate cu părinții, îngrijitorii, tutorii copiilor de vârste mici. Evenimentul este public și va fi difuzat online la acest link: https://www.facebook.com/events/699838014047030. Nu este necesară înregistrarea prealabilă a participanților. Evenimentul va fi disponibil online pentru orice cadru didactic interesat.
  2. 16 februarie 2021, ora 16:00webinar pentru cadrele didactice de la treapta gimnazială. Evenimentul are scopul de a prezenta resurse didactice pentru desfășurarea ședințelor cu părinții, tutorii, îngrijitorii preadolescenților și adolescenților, Evenimentul este public și va fi difuzat online pe pagina de Facebook a Centrului Internațional „La Strada”, la acest link https://www.facebook.com/events/699838014047030. Nu este necesară înregistrarea prealabilă a participanților. Evenimentul va fi disponibil online pentru orice cadru didactic interesat.
  3. În zilele de 11, 18, 22 și 25 februarie 2021, între orele 19:00-20:00, vor fi desfășurate webinare pentru părinți cu genericul ,,Cum previn și protejez copilul de abuzul sexual online?”. Scopul acestor evenimente este de a furniza un set de recomandări pentru a putea preveni experiențele neplăcute ale copiilor în mediul online, dar și sfaturi utile atunci când se întâmplă o situație de abuz, Solicităm încurajarea cadrelor didactice să distribuie acest link în rândul părinților, care pot urmări evenimentul accesând următorul link https://formular.siguronline.md/.

Menționăm că, aceste activități sunt realizate în temeiul Acordului de Colaborare între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Centrul Internațional ,,La Strada Moldova” din 21 octombrie 2020.